Visuell pedagogik och bildstöd

Den här länksamlingen är lite malplacerad eftersom jag inte skriver så mycket om visuell pedagogik i den här bloggen. Jag vill publicera den ändå dels som påminnelse till mig själv och dels som ett långsökt försök att också bidra med något konstruktivt till den ableism och otillgänglighet jag ofta skriver om. Visuellt stöd hjälper många (men inte alla) med t ex NPF och samhället skulle bli mer tillgängligt om flera personer i skola, förskola, vård och andra myndighetsaktörer blev bättre på att använda bildstöd. Alla inlägg om visuellt stöd finns samlade under etiketten Visuellt stöd.

Material som jag har gjort själv, t ex månadscirkel, veckocirkel och månadsöversikter finns nu samlade i kategorin Material för visuellt stödDet är fritt fram att använda materialet för eget bruk, i skola, vård och omsorg men inte för kommersiella intressen. Om du vill använda något material från den här bloggen i verksamheter som t ex skola, BUP, korttidsboende eller liknande så går det bra, men skicka gärna ett mail på (funkisfeministen at gmail punkt com) och berätta i vilken verksamhet det används. Det är intressant för mig att veta.

Bildbanker

Bildstod.se (du behöver registrera dig men det är gratis)

Papunet (gratis)

Pictogram (Onlineprenumeration kostar ca 400 kr om året men det går att testa och även spara ner en del bilder utan att betala.)

Pictoselector är ett program som behöver installeras men det är gratis.

Stockks bildshop (gratis) Här finns bl a gratis veckoscheman, dagremsor mm i TEACCH-färger. (länk uppdaterad 2017-06-20)

Sclera.be är på engelska har delvis samma bilder som Papunet men även en del annat. (Gratis)

Nilbild.se

Widgit

Hargdata

Bloggar och grupper med tips och råd

Blogginlägg på PictureMyLifes torg om bildstöd i vardagen. Inlägget tar bl a upp hur vi kan tänka när vi gör scheman och hur scheman kombineras med ritprat och uppmärkning av hemmet för en sammanhängande vardag.

Två reflekterande blogginlägg om hur bildstöd kan användas kränkande om det saknas maktperspektiv och förmåga att lyssna på personen det berör hittar du här och här. Bildstöd kan vara väldigt bra men det blir inte automatiskt respektfullt utan kräver reflektion och medvetenhet om sin egen maktposition.

Malins bildverkstad är en blogg med bildmaterial för AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) och TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation). Bra för dig som vill ha material som hjälper teckeninlärning.

M som i underbar har en kategori som handlar om scheman. I synnerhet det här inlägget som både nämner bildbanker och har en instruktionsfilm om hur man kan komma igång och tänka. Det finns även ett inlägg om hur man kan göra visuellt stöd, scheman och planeringar till sig själv som vuxen, vilket är synnerligen sympatiskt.

Kaosteknik har material för barn med olika former av visuellt stöd för att förklara t ex hur det funkar med energi och ork.

En bild säger mer än tusen ord är ett blogginlägg om bildscheman från bloggen Ett annat sätt att tänka.

Ta hjälp av “De sju frågorna” med bildstöd för ökad studiero är ett blogginlägg om bildstöd i skolan från skollogopederna i Malmö Stad.

Facebooksgruppen Bildstöd – tips och råd är en diskussiongrupp för både nybörjare och erfarna som använder bildstöd.

Facebookgruppen Ritprata är ett diskussionforum för iPad-appen med samma namn.

specialpedagogik_för_alla är ett instagramkonto där ett arbetslag från en förskola visar bilder på hur de jobbar med bl a visuell pedagogik.

Advertisements