Visuellt stöd och bildstöd (andras)

Här hittar du länkar till bildbanker och andra källor till bildstöd. Det var från början en opublicerad lista för att hjälpa mitt eget minne men efter ett tag insåg jag att vi är många som har behov både av att ha bildbanker listade men också av att ha tillgång till andras bildstöd för tips och råd.

Material som jag och min man har gjort själva, t ex årshjul, veckohjul och månadsscheman finns nu samlade på sidan Mitt bildstöd och allt jag skriver om bildstöd hamnar i kategorin Material för visuellt stöd.

Bildbanker

Bildstod.se (du behöver registrera dig men det är gratis)

Darts bildkartor (längst ner på sidan finns några bildkartor i PDF, de andra krävs det särskilda programlicenser för)

Nilbild.se

Papunet (gratis)

Pictogram (Onlineprenumeration kostar ca 400 kr om året men det går att testa och även spara ner en del bilder utan att betala.)

Pictoselector är ett program som behöver installeras men det är gratis.

Pixabay är bildbank med foton. Inte utformad specifikt för bildstöd men kan funka ändå. (Gratis)

Sclera.be är på engelska har delvis samma bilder som Papunet men även en del annat. (Gratis)

Region Stockholms habiliterings material att ladda ner (tidigare Stockks bildshop) (gratis) Här finns bl a gratis veckoscheman, dagremsor mm i TEACCH-färger. (länk uppdaterad 2019-04-21)

Symbolbruket (olika produkter med Widgits symbolbas + ev tillägg av andra symbolbaser. Här hittar du bl a InPrint 3, Widgit Online, Widgit Writer, SymWriter 2 mm)

Övriga källor med bildstödsmaterial och tips

Kognitivt stöd är en bok och en webbplats om olika former av kognitivt stöd.

Blogginlägg på PictureMyLifes torg om bildstöd i vardagen. Inlägget tar bl a upp hur vi kan tänka när vi gör scheman och hur scheman kombineras med ritprat och uppmärkning av hemmet för en sammanhängande vardag.

PictureMyLife har en del gratismaterial, t ex månadsscheman.

Två reflekterande blogginlägg om hur bildstöd kan användas kränkande om det saknas maktperspektiv och förmåga att lyssna på personen det berör hittar du här och här. Bildstöd kan vara väldigt bra men det blir inte automatiskt respektfullt utan kräver reflektion och medvetenhet om sin egen maktposition.

En kort film om visuella scheman som är en bra introduktion till den som är helt ny i ämnet.

Malins bildverkstad är en blogg med bildmaterial för AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) och TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation). Bra för dig som vill ha material som hjälper teckeninlärning.

M som i underbar har en kategori som handlar om scheman. I synnerhet det här inlägget som både nämner bildbanker och har en instruktionsfilm om hur man kan komma igång och tänka. Det finns även ett inlägg om hur man kan göra visuellt stöd, scheman och planeringar till sig själv som vuxen, vilket är synnerligen sympatiskt.

Kaosteknik har material för barn med olika former av visuellt stöd för att förklara t ex hur det funkar med energi och ork.

En bild säger mer än tusen ord är ett blogginlägg om bildscheman från bloggen Ett annat sätt att tänka.

Ta hjälp av “De sju frågorna” med bildstöd för ökad studiero är ett blogginlägg om bildstöd i skolan från skollogopederna i Malmö Stad.

Facebooksgruppen Bildstöd – tips och råd är en diskussiongrupp för både nybörjare och erfarna som använder bildstöd.

Facebookgruppen Ritprata är ett diskussionforum för iPad-appen med samma namn.

specialpedagogik_för_alla är ett instagramkonto där ett arbetslag från en förskola visar bilder på hur de jobbar med bl a visuell pedagogik.

Visuellt stöd i vardagen är ett instagramkonto med just olika former av bildstöd och annat visuellt stöd i vardagen.

Bildsamts materialbank med bildstödsmaterial för samtal om våld.