Ett politiserat liv

Den senaste tiden har jag börjat längta efter att kunna göra vardagliga saker utan politisk laddning, eller saker utan någon laddning över huvud taget. Tänk att få existera utan att att hela tiden konfronteras med andra människors känslor och värderingar av mitt liv! Att tillvaron i huvudsak består av vanliga saker som att dricka kaffe, gå till jobbet och gå på promenad på söndagarna. Sånt som omgivningen inte har så mycket åsikter om.

Min vardag blir aldrig så, och det märks inte minst på vad jag visar i sociala medier. Jag har inga promenader i solen, spännande jobbmöten eller gymbesök att visa upp. När andra tar tåget till konferenser så  åker jag liggtransport till sjukhus och när andra visar ultraljudsbilder på bebisar får jag visa ultraljudsbilder på mitt hjärta. För mig är det okej. Eftersom min tillvaro handlar så pass mycket om att klara det allra nödvändigaste, som att få i mig mat och lyckas sova, samt att bedriva en långsiktig kamp för mitt och mitt barns rätt till ett bra liv genom att leka jurist, handläggare, kurator och sakkunnig på en massa områden, så är det också det jag postar bilder på och artiklar om i sociala medier. Jag postar bilder på min febertermometer på instagram och länkar till artiklar om ME på facebook. Jag delar bilder på hur jag svär över dokument som jag måste läsa trots att ingen kapacitet finns och på mina fördragna gardiner när kraschen blir ett faktum. Det är oftast inga vackra bilder men det är bilder av mitt liv. Det är så det ser ut.

Jag lider inte särskilt mycket av att inte ha vackra bilder att visa upp men samtidigt så har jag börjat inse att det gör något med mig att hela mitt liv är politiserat. För det är inte bara när jag delar artiklar om Försäkringskassan eller berättar om mina erfarenheter av vården som mitt liv blir politik – att beskriva min verklighet och de bisarra kamperna jag för för mitt och mitt barns rätt till basala saker som vård, utbildning och försörjning blir debattinlägg. Mitt liv är så avvikande från många människors idé om hur ett vanligt svenssonliv som småbarnsförälder ska se ut att många bilder från min vardag ses som en del av en politisk debatt, oavsett om jag postar det i syfte att debattera eller inte.

Ableismen innebär att min och mitt barns existens är en politisk fråga. Det är acceptabelt att debattera om vi verkligen har rätt till medicin, assistans, försörjning och frånvaro av våld från myndigheter, trots att det är nödvändigt för att vi ska kunna leva. Det ses som helt rimligt att min närvaro (eller frånvaro av den) är ett debattinlägg, oavsett om det är (utebliven) fysisk närvaro i köttvärlden eller närvaro online. Hur jag än gör så är varje interaktion med andra människor en politisk inlaga.

Missförstå mig inte, jag politiserar själv mitt liv genom att belysa hur olika aspekter av det är konsekvenser av politiska beslut. Det har jag gjort länge och är en fundamental del av hur jag förstår världen. Det som däremot är nytt för mig är att det inte alltid är så frivilligt och medvetet som jag gärna tror, utan en konsekvens av att om inte jag politiserar så gör andra det och då tar jag mig hellre tolkningsföreträde än låter mig bli ett objekt som andra tar sig rätten att definiera. Frågan är vad det gör med mig i längden att alltid få min existens ifrågasatt. Någonting gör det uppenbarligen, eftersom jag har börjat längta så förtvivlat mycket efter ett avpolitiserat liv.

Advertisements

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s