Årshjul och veckohjul

Uppdatering 2018-07-23: Det finns ett uppdaterat årshjul här, där bilden för Lucia är ändrad till SPSM:s nyare symbol. Bilden för alla helgona är även flyttad eftersom den ligger fel i årshjulet som finns i det här inlägget.

 

Att visualisera tid kan vara knepigt, samtidigt som det kan vara viktigt eftersom det ökar möjligheten att förstå hur tillvaron hänger ihop. Genom att greppa tid är chansen större att vi upplever mer förutsägbarhet och mindre kaos. Som komplement till månadsöversikterna som jag lägger upp här använder vi därför ett årshjul, alltså en cirkel som illustrerar hur årstider, månader och högtider hänger ihop. Det är inte nytt utan finns i ett gammalt inlägg men eftersom jag har fått många nya läsare sedan det inlägget publicerades så lyfter jag fram det igen.

Cirkel i olika färger med pictogram för årstider, månader och högtider.

Ovanför ser du det som bild, vill du hellre ha det som PDF så finns det här: arshjul_funkisfeministen Observera att bilden för alla helgona är fel i det här årshjulet, du hittar en rättad version på sidan Mitt bildstöd.

Vi använder även en veckocirkel som komplement till veckoschemat, för att illustrera hur veckodagarna hänger ihop.

Veckodagarna i en cirkel i TEACCH-färger med pictogrammet för vecka i mitten.

Vill du hellre ha den som PDF så finns det här: veckohjul_funkisfeministen

Obs! Det är fritt fram att använda materialet för eget bruk eller i verksamheter som skola, vård och omsorg men inte för kommersiella syften.

9 thoughts on “Årshjul och veckohjul

  1. Tack så jättemycket för månadsscheman och årshjulen med mera som du lagt ut! SOM det har förenklat för mig nu!!
    Har du gjort årshjulet i Excel också? Jag lägger gärna till och byter ut en del bilder, som på månadsschemat i Excel så om det finns möjlighet till att få en redigerbar variant av årshjulet så skulle det vara GULD? Men annars kommer jag använda det ändå, det är verkligen toppen! Tusen miljoner TACK!

    Like

    1. Vad roligt att materialet är till nytta! Årshjulet är gjort i ett ritprogram som heter SketchBook så tyvärr är det inte alls lika enkelt att lägga upp en fil som sen går att ladda ner och redigera. Jag har fått förfrågan av flera så om jag kommer på något bra sätt att dela den i ett redigerbart format så kommer det att komma upp på bloggen.

      Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s