En bättre vård kan inte hånas fram

När jag läser Mats Reimers senaste blogginlägg blir jag uppgiven. Inte alls för att Reimer är kritisk mot Vidarkliniken, utan för tonen han använder när han skriver om patienter som försöker engagera sig för att politiskt påverka vården. Visst, massmailkampanjer är inte ett särskilt proffsigt sätt att påverka men det är sjuka människor som gör så gott de kan det handlar om. Inte slipade politiker eller mediefolk med en etablerad plattform att göra sin röst hörd på. Patienter har som bekant inte någon möjlighet att nå ut med texter i t ex Dagens Medicin, då tidningen är tydlig med att inte publicera innehåll ur patientperspektiv. (DM har en kommentarspolicy som bl a innehåller meningen “Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.”)

Den nedlåtande tonen rimmar så fruktansvärt illa med artikeln med Anders Printz. Printz beskriver hur han tror att psykiatrins möjlighet till förändring ligger i

– Jag vill se att man jobbar med utvecklingen av att designa tjänsterna underifrån, att fråga patienterna.

Visst, det handlar om två helt olika ämnen. Alternativmedicin och psykiatri. Men en vård där patienterna ses som samarbetspartners som respekteras kommer nog aldrig att bli verklighet så länge en av de största branschtidningarna ser det som helt rimligt att ge utrymme åt inlägg med nedlåtande attityder till patienter. För det säger nog något om vårdens inställning till patienter.

Advertisements

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s