Vana och kompetens är olika saker

Tandläkarbesök
Schema för tanläkarbesök med pictogram för “tandläkare”, “hej”, foto på en tandläkarstol, pictogram för “gapa”, en tecknad bild på en mun som undersöks med tandläkarspegel och pictogram för “spotta” samt “vinka”.

Jag har sedan i januari försökt få till ett tillgängligt besök hos specialisttandläkaren för mitt barn. Tillgänglighet i mitt barns fall handlar bl a om goda förberedelser så att barnet har klart för sig vad som ska hända. Det är inget ovanligt, mitt barn är autistiskt och det finns många anledningar till att förberedelser är en nödvändig del av tillgängligheten. Eftersom det här är en specialistmottagning som bl a tar emot barn som inte kan genomgå undersökningar hos vanliga tandläkare så trodde jag att det skulle finnas bra rutiner för förberedelser, men så är inte fallet.

Idag ringde jag för att åter igen flytta fram tiden ett par veckor. Anledningen är att vi fortfarande inte har lyckats få tag i tandläkaren och göra en realistisk plan samt få den information vi behöver för att kunna göra förberedelser hemma. Nu, när jag har lagt på luren så vill jag bara gråta.

Inte nog med att det är svårt att få gehör för att jag inte kan göra upp den här sortens planer via telefon och därför begärde mailkontakt vilket sågs som oerhört märkligt, dessutom fick jag den förhatliga kommentaren “Vi är vana vid de här barnen så det kommer att gå bra. Du får ju vara följsam under besöket och se hur det går.” Jag var på väg att skrika rakt ut och slänga på luren när sköterskan som jag talade med sa så.

Om ni är så himla vana vid autistiska barn, varför har ni inga rutiner för att underlätta förberedelser? Om ni är så vana, varför är ni inte intresserade av att ta reda på hur barnet kommunicerar innan barnet kommer dit första gången? Varför förväntas barnet kunna hantera att inte veta hur tandläkaren eller tandsköterskan ser ut, eller ens vad sköterskan heter? Varför är kallelsen så tom på information? Varför förutsätter ni dessutom att föräldrarna är normfungerande (NPF är som många funktionsnedsättningar ärftliga och det är skapligt sannolikt att föräldrar till barn med NPF också har det)?

Ni kanske är vana men det betyder inte att ni automatiskt är bra på att skapa tillgänglig tandvård.

Jag skrev tidigare en lista med tips till specialisttandvården för små barn och det gör mig arg att det som borde vara självklart inte är det. Allt jag vill är att vara förälder, inte ligga och flämta i sovrummet medan mitt barn leker utanför eftersom jag blir dränerad av arbetet med att skapa tillgänglighet i vård och skola.

Det skapar ingen som helst trygghet eller förtroende när ni är nedlåtande och försäkrar att det kommer att gå bra eftersom ni är vana. I synnerhet inte när ni inte agerar som ni borde göra om den där vanan också innebar tillgänglighetskompetens. Att inte ta min kunskap om hur mitt barn funkar på allvar och förutsätta att ni som aldrig har träffat mitt barn vet vad hen behöver bättre än vad jag vet skapar bara rädsla hos mig. För hur ser er så kallade kompetens ut om ni har den utgångspunkten? Vad består era kunskaper egentligen av om ni inte lyssnar på barnen och föräldrarna?

Uppdatering 2016-04-26: Propinqua har skrivit om sina erfarenheter av tandvård och NPF, rekommenderad läsning för den som vill förstå mer om hur det kan upplevas.

Advertisements

One thought on “Vana och kompetens är olika saker

 1. Tack kära du för att du delar med dig.
  Du kan det här förstår jag. Vården är inte anpassad ens för de som inte har nån diagnos.
  Jag vet inte vad jag ska säga. Har inget att komma med.
  Känner och förstår dina strävanden.
  Du är fantastisk!

  Liked by 2 people

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s