Tips till specialisttandvården för barn

Hej specialisttandvården för barn!

När ni får remisser gällande autistiska barn som behöver komma till er pga att de inte har förmått öppna munnen hos vanliga tandläkare så skulle ni kunna underlätta avsevärt genom att göra följande:

 1. Kontakta föräldrarna innan ni ens bokar en tid och ta reda på nödvändig information för att kunna göra besöket tillgängligt och slippa traumatisera barnet. Vilken tid på dygnet är barnet piggt (det är olämpligt att ha en tid 8.00 för ett väldigt morgontrött barn)? Vad är det som har varit jobbigt med försök hos den vanliga tandläkaren? Hur kommunicerar barnet helst? Vad brukar vara lugnande? Vad brukar vara skrämmande eller obehagligt på andra sätt? När barn remitteras till er för att svårigheter med nya situationer har varit för stor för att kunna hanteras hos den vanliga tandvården så behöver barnen vuxna som samarbetar och visar mesta möjliga respekt. För barn som behöver förberedelser innebär det att du behöver tänka flera steg i förväg för att besöket ska bli tillgängligt.
 2. Skicka med en beskrivning med bilder på vad som ska hända och bilder på personalen direkt i kallelsen. Då slipper föräldrarna ringa och be om en beskrivning för att sedan göra bildschema. Skicka gärna med bilder på rummet också. Ju mer välbekant situationen kan bli i förväg desto mer tillgängligt blir besöket för barnet. (En kallelse där det endast står tandläkarens namn och tid samt den sedvanliga uppmaningen att snarast ringa om tiden inte passar kommer inte säga barnet någonting om vad som ska hända.)

  Tandläkarbesök
  Schema för tanläkarbesök med pictogram för “tandläkare”, “hej”, foto på en tandläkarstol, pictogram för “gapa”, en tecknad bild på en mun som undersöks med tandläkarspegel och pictogram för “spotta” samt “vinka”.
 3. Se till att barnet får träffa en tandläkare som har lite koll på autism. T ex att det som bara känns lite hos de flesta neurotypa personer kan göra mycket ont på en autistisk person. Se till att den tandläkare barnet ska träffa är van vid att peka på bilderna inför varje moment och inte är stressad eller försöker skynda på.
 4. Lyssna på barnet under besöket. Även subtila tecken på att något inte är okej ska respekteras.
 5. Anpassa miljön maximalt. Ha bara starka lampor tända under själva undersökningsmomentet mm.

 

Vill du använda bildschemat? Här finns det som PDF: Tandläkarbesök

Advertisements

4 thoughts on “Tips till specialisttandvården för barn

 1. Vilket bra inlägg! Har du någon källa där man kan läsa mer om hur saker som bara känns lite hos de flesta neurotypiska personer kan göra väldigt ont på en autistisk person?

  Like

  1. Jag vet att jag har läst om det på flera ställen, bl a i Sinnesintryck och omvärldsuppfattning vid autism och Aspergers syndrom av Olga Bogdashina. Hon tar upp hur olika sinnen kan var både mer eller mindre känsliga än vad normen säger och dessutom hur det kan fluktuera. Perspektivet i boken är tyvärr neurotypt i bemärkelsen att den förutsätter att läsaren är NT men den ger en intressant insikt i hur olika perception kan vara för olika personer.

   Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s