Livet som sjukskriven

Jag är en av dom.

De som står för de höga sjukskrivningstalen. De långtidssjukskrivna. De med psykisk ohälsa, långvarig smärtproblematik eller en funktionalitet som helt enkelt inte motsvarar samhällets mall.

Men jag är mer än en pinne i statistiken, jag är en människa av kött och blod – med ande, kropp och själ. Med arv, personlighet och intressen – med ett då och ett nu.

Här är min berättelse. Vilken är din? #människanbakom

Livet som sjukskriven

Med anledning av regeringens åtgärdspaket mot sjukfrånvaron diskuteras sjuskrivningar flitigt i dagarna. Jag upplever att retoriken delvis har förändrats under det senaste halvåret och det är positivt. Trots det luftas det en hel del åsikter och argument som är väldigt oinsatta och bygger på tesen om att alla som är sjuka får den vård de behöver, att många som är sjukskrivna fuskar och att utförsäkringen är en välbehövlig spark i baken för alla som har “fastnat i sin sjukskrivningsidentitet”.

IMG_0010

För att ge perspektiv visar jag bilden här ovan. Den föreställer aktiviteter som ingår i min vardag som har som syfte att jag ska må bättre och kunna öka min aktivitetsförmåga. Det är alltså inte en heltäckande bild från mitt liv utan enbart saker jag gör som handlar om min hälsa och aktivitetsförmåga. Färgerna illustrerar vad som kostar energi och vad som fyller på energikontot. De rosa och röda bubblorna kostar mycket energi och är aktiviteter som ofta görs varje dag eller flera dagar i veckan. De gula bubblorna kostar också ork men är mindre stressande därför att de handlar om saker jag har mycket lättare för att göra dvs det är aktiviteter som präglas av långsiktighet, strategiformuleringar och analyserande. Det gröna är de aktiviteter som fyller på energikontot.

Sanningen är att den ekvation jag har att förhålla mig till inte går ihop. Att organisera tillvaron så att jag ska få den återhämtning jag behöver är svårt av många anledningar. En av dem är att vården – som den fungerar idag – kostar för mycket ork eftersom den ställer krav på att jag ska vara normfungerande och bara ha en sjukdom/funktionsnedsättning i taget.

Att vara sjukskriven handlar inte bara om att vara för sjuk för att kunna jobba utan också om att vara för sjuk för att få livet att gå ihop. Det är en heltidssysselsättning att hålla i all samordning, vård och egenvård och i stället för att pressa människor genom krävande utförsäkringar vore det mer konstruktivt att förändra vården och världen.

Det här är en omarbetad version av ett inlägg som ursprungligen publicerades i december 2014. Originalinlägget hittar du här.

#människanbakom är en samling berättelser för att synliggöra människorna i sjukskrivningsstatistiken. De som det ofta talas om men mindre ofta talas med. Dela gärna med dig av din berättelse i kommentarsfältet, i en egen blogg, på Twitter, Facebook, Instagram eller någon annanstans som passar dig.

 

Advertisements

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s