Hyckleri

Det kan tyckas ganska motsägelsefullt att jag först skriver ett inlägg om att jag vill ha dialog med vårdpersonal och politiker och sedan skriver ett aningens bittert inlägg där jag klagar på vården. Det är nog inte det mest konstruktiva och om någon uppfattar det som hycklande så förstår jag det. Jag tänker inte ens argumentera emot.

Vad jag däremot tänker göra är att förklara att det illustrerar något. För det är så vansinnigt svårt att få till den där dialogen om vårdens organisation och vilka problem den skapar i termer av exkludering med de människor som har någon slags möjlighet att förändra situationen. Jag vet inte hur många gånger jag har haft samtal med verksamhetschefer på mottagningar som är så hemskt ledsna över att jag har blivit upprörd över något men de kan absolut inte be om ursäkt för hur deras mottagning har agerat (nej inte alla, jag har fått raka ursäkter och haft konstruktiva samtal också). Jag vet inte heller hur många gånger jag har hört politiker, tjänstemän och personer på chefspositioner i vården prata om hur viktigt det är med patientmedverkan men några patienter är inte delaktiga i samtalet.

Jag vet att jag har åstadkommit förändring ett par gånger. Jag vet att en mottagning ändrade på ett antal rutiner för bedömning efter att de hade gjort en felbedömning som skadade mig. Inte för att chefen där ville berätta det för mig, hen teg som muren, utan det fick jag reda på av en medarbetare. Jag vet också att jag har påverkat minst två andra mottagningar och det är bra att ha gjort någon slags skillnad. Det är bara det att det inte räcker. Det räcker inte när jag måste slåss för att skapa en dialog för av någon mycket märklig anledning är inte utgångspunkten att patienter som jag ska ha något att tillföra. Så ja, jag vill gärna samarbeta med vårdpersonal, tjänstemän och politiker för att göra vården bättre men en genuin dialog behöver bygga på ömsesidigt intresse.

Advertisements

3 thoughts on “Hyckleri

 1. Jag vet inte om det är konstruktivt eller inte men hyckleri tycker jag verkligen inte att det är. Det finns mycket som är dåligt med vården, och det finns all anledning att klaga bittert på det. Och din kritik mot vården är väldigt bra och träffande. Och om dialog med vården kan göra saken bättre så är det ju helt rätt att du förspråkar en sådan dialog. Kan verkligen inte se att det skulle finnas någon motsättning.

  Like

  1. Tack. Jag hoppas att det ska gå att berätta om hur vården blir otillgänglig och exkluderande utan att för den sakens skull strypa alla framtida möjligheter till dialog.

   Like

   1. Ja om du inte kan göra det så är det en stor förlust, för det är väldigt viktigt att tala om. Och då betyder det att vården vägrar att delta i dialogen för att de känner sig kränkta över att ta emot berättigad kritik. En får hoppas att de är bättre än så.

    Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s