Det är svårt att älska någon med ADD/ADHD?

Jag snubblade för en tid sedan över en artikel om hur svårt det är att älska personer med ADD/ADHD och ville skrika högt när jag såg hur många likes den har fått. Dels för att den innehåller en del påståenden som är faktamässigt tveksamma men det största problemet är vad den säger om människors syn på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Det första problemet med artikeln är att den talar om personer med ADD och ADHD som “de”. Det är alltså inte de berörda personerna som talar utan personer med ADD och ADHD framställs som de Andra. Personer med ADD/ADHD antas inte vara en del av det “vi” författaren identifierar sig med.

Nästa problem är att personer med ADD/ADHD beskrivs som en homogen grupp, som om det inte var en stor grupp människor med olika värderingar, personligheter, egenskaper, känslor, tankar och erfarenheter på det sätt som neurotypiskt fungerande människor är. Personer med ADD/ADHD förminskas till att endast bli en del av sina personligheter.

Det värsta är dock hur den låtsat välvilliga tonen används som ett sätt att skriva riktigt vidriga saker. Vad sägs om formuleringar som

“Känslorna för en person med ADD flyger vilt och kan inte bemästras”, “I grund och botten har en person med ADD svårt att kontrollera sina impulser” och “Äkta kärlek är ovillkorlig men älskar du någon med ADD prövas detta verkligen”

Formuleringarna för mina tankar till hur andra underordnade grupper har behandlats genom historien. Icke-vita och kvinnor t ex.

Problemet med formuleringar som påstår att en viss grupp inte kan kontrollera sina känslor eller har för starka känslor är att det förminskar känslorna hos de berörda personerna genom att framställa dem som orimliga. Vad är det som säger att en person med t ex ADHD inte är arg för att det är befogat? Jag har t ex en kraftig ljudkänslighet (och har haft det sedan jag var barn) som omvärlden inte nödvändigtvis respekterar. Jag har prövat med allt, att förklara lugnt och sansat, att skriva, att berätta muntligt, kortfattat och utbroderat men inte förrän jag blir riktgt tvärarg och ledsen når det fram till andra människor hur mycket jag påverkas av min ljudkänslighet och att stökiga miljöer kan vara som rena tortyren. Att fungera på ett normbrytande sätt innebär att ofta bli missförstådd och ilska, sorg, besvikelse och frustration kan mycket väl vara fullt befogade och adekvata känslor. För den som dock aldrig har levt med att bli konstant ifrågasatt och missförstådd är det kanske svårt att förstå men det gör det inte mindre verkligt för de berörda personerna.

Ett ytterligare problem med den retorik som används är att den underminerar den berörda gruppens möjlighet att ge sin syn på saken. När jag nu reagerar på texten så kan min reaktion ogiltigförklaras med hänvisning till att den bekräftar det som står. Ett klassiskt knep som har används mot kvinnor i alla tider. “Ni är så känslosamma och oförnuftiga att ni inte kan ha rösträtt. Titta nu blev ni arga, det bevisar saken.” Härskarteknik så det stänker om det.

Den här artikeln har en välvillig ton men är respektlös. Om det är så svårt att älska någon med ADD/ADHD så låt bli då. Ingen tvingar dig. Personer med ADD/ADHD förtjänar att älskas lika respektfullt som alla andra.

PS: Vill du få lite perspektiv på hur personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer representeras föreslår jag att du läser det här inlägget av Trollhare.

Advertisements

2 thoughts on “Det är svårt att älska någon med ADD/ADHD?

  1. ♡♡♡
    Tack, kände hur ont det gjorde att läsa om sådana hemskheter. Så skönt med dina ord, som balsam. Jag tycker att det är obehagligt med människor som uttrycker sig så generaliserande. Det är långt från verkligheten.

    Like

    1. Det hemska är väl att många som har gillat artikeln har gjort det av välvilliga skäl och att det finns så mycket fördomar och maktstrukturer kvar. Men, vi är i alla fall flera som reagerar på det och har andra värderingar. ❤

      Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s