Proffsiga föräldrar och vikten av att se prioritering som en färdighet

20141225-213443.jpg
En illustration från en kurs i scrum som är en metod som används inom systemutveckling. Konen på bilden handlar om just prioritering och bilden illustrerar vem som har ansvar för prioritering och hur alla inblandade jobbar efter den prioritering som görs.

Tina skriver idag om vikten av att välja bort saker för en familj med extra allt. December är en krävande och intensiv tid för många och för personer med normavvikande funktionalitet är det inte särskilt konstigt att det blir riktigt svinjobbigt.

Jag har tänkt på det så många gånger i jobbsammanhang, hur det alltid pratas om att prioritera men hur det ändå är få som verkligen behärskar prioritering som färdighet. Att prioritera upp någonting och säga att det är viktigt innebär alltid att säga att något annat är mindre viktigt för om vi på en arbetsplats, i en familj, i föreningsliv eller i något annat sammanhang kunde få allt skulle vi inte behöva prioritera. Av förståeliga skäl är det roligare att vara den som prioriterar upp än den som prioriterar bort men allt kan inte ha högsta prioritet – då är begreppet urholkat och meningslöst.

Den som i yrkeslivet behärskar att rakryggat stå för vad som ges lägre prioritet och dessutom kan motivera det får mitt förtroende och respekt. Den som aktivt väljer bort aktiviteter ur sitt liv i december för att försöka hålla balansen förtjänar minst lika mycket respekt för sin skicklighet som förälder för att leva i en familj med extra allt är ett jobb du aldrig får semester ifrån, ett jobb där du måste ta kommandot, driva på, organisera, läsa på och vara pedagog trots att den befogenhet du har inte är i närheten av det ansvar du har.

Att prioritera är varken en värdering, åsikt eller känsla utan en färdighet som föräldrar i en familj med normavvikande funktionalitet tvingas bli extremt bra på.

Advertisements

2 thoughts on “Proffsiga föräldrar och vikten av att se prioritering som en färdighet

 1. ♥♥♥♥
  Hejja dig, och jag är så imponerad att du orkar skriva nu under juletider.
  Prioriteringar faller sig naturligt i mitt sjukvårdsarbete, men det är svårt i privatlivet. Men det är det livet handlar om nu, prioritera och acceptera. … om och om igen. Att minska ner, prioritera bort det gamla, som inte fungerar längre, och att acceptera att det inte är det värsta.
  Att ha barn att ta med i detta, tungt.
  All kärlek och styrka till dig!

  Like

  1. Tack! Bloggandet går i perioder, oftast så anstränger jag mig inte medvetet för att skriva utan det bara kommer av sig självt. Nackdelen är att jag inte riktigt kan kontrollera det, jag har saker jag vill skriva om men inte vet hur. Hur som helst, det här med prioritering är svårt och att det kan vara både ledsamt och frustrerande att behöva prioritera bort vissa saker. Det är bl a det som underrubriken till den här bloggen handlar om, om att räkna skedar och få de å skedar av ork som finns att räcka till. ❤

   Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s