Ont i svanskotan?

Efter att det visade sig att många verkar ha problem med svanskotan även flera år efter en förlossning så lovade jag att posta ett inlägg om dynor för att avlasta svanskotan. Min svanskota började ömma två år efter förlossningen efter att jag hade suttit på ett hårt berg och när smärtan några månader senare var så outhärdlig att jag knappt kunde sitta ordnade en arbetsterapeut två olika slags sittdynor till mig. Den till vänster är en tryckavlastande dyna och den till höger är en kildyna med utskuret hål för svanskotan. Tillsammans med ett antal andra åtgärder (alltid använda svankkudde, inte sitta för länge, se till att fötterna har stöd i golvet, vila underarmarna på kudde/väska) har dynorna hjälpt och smärtan i svanskotan är idag mycket bättre även om jag fortfarande har stora problem med nacken och ryggen. Kildynan ger en tippning av bäckenet som har visat sig vara bra för min ländrygg och smärtande SI-leder vilket också minskar smärtan i nacken något.

Kildynan med utskuret hål för svanskotan hade utgått ur sortimentet men arbetsterapeuten ordnade så att hjälpmedelscentralen gjorde om en vanlig kildyna. Man kan kombinera båda dynorna och lägga den tryckavlastande ovanpå kildynan eller använda de var för sig. Den tryckavlastande dynan är lättare att knöla ihop och ta med sig till vårdbesök och andra aktiviteter där jag tvingas sitta. Det bästa är förstås att få hjälp av en arbetsterapeut att prova ut vad just du behöver men det kan vara bra att veta att de här alternativen finns. Det finns flera olika slags dynor att sitta på för att avhjälpa olika slags problem men det viktiga är insikten om att om du har sökt vård för din ömma svanskota och fått beskedet att problemet inte går att åtgärda så kan det ändå gå att symtomlindra. Kontakt med arbetsterapeut sker på olika sätt i olika landsting och likaså är det olika förskrivningsregler i olika landsting. Min vårdcentral har inga egna arbetsterapeuter utan ansvaret som primärvårdsteam har en privat ägd mottagning dit det inte behövs remiss. I vissa delar av specialistvården finns också arbetsterapeuter men dit är det svårare att komma.

(Ursäkta dålig bild men det är vad orken räckte till att komponera.)

20140927-104806.jpg
Syntolkning: Bild på vitt köksbord med en ljusare blå tryckavlastande dyna och en mörkare blå kildyna med utskuret hål för svaskotan.
Advertisements

One thought on “Ont i svanskotan?

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s