Till dig som är cisman och nyuppvaknad feminist

Just nu figurerar det ett antal nyuppvaknade feministiska män som uttrycker sin besvikelse över att inte bara bli hyllade utan också mötas av kritik av feminister. Det är jättebra att underrepesenterade grupper vill delta i feministiska samtal men tyvärr har det skett på sätt som i sig uttrycker en skev maktfördelning. (oxhen har skrivit om det här). Därför kommer här en lista med tre punkter för att underlätta för nyuppvaknade, feministiska cismän att delta i samtal utan att råka förtrycka kvinnor och transpersoner av gammal ohejdad vana.

 1. Många feminister (som är kvinnor och/eller transpersoner) utsätts för hot, hat och förlöjligande både på nätet och utanför. Du som har den nyuppvaknades energi kan göra en insats genom att orka säga ifrån och argumentera för feministers rätt att delta i det offentliga samtalet och bemötas med respekt. Vill du göra skillnad? Säg ifrån nästa gång någon postar något förlöjligande om feminism, feminister och genus i din feed. Du behöver inte hålla med om allt som en feminist säger för att försvara hens rätt att samtala utan att bli hotad eller förlöjligad.
 2. Sätt dig själv under lupp. I vilka sammanhang tar du plats? Vilka är det som får stå tillbaka där du tar plats? Det här en mindre behaglig del av att se strukturer men det är nödvändigt för att åstadkomma förändring. Om du i din iver att predika för jämställdhet kör över kvinnor och transpersoner som har brottats varje dag hela sina liv för att våra röster ska räknas så återupprepar du förtrycket, hur väl du än menar. Det gör ont att vakna en dag och inse hur smärtsamt det har varit för kvinnorna omkring dig och hur smärtsamt det kommer att vara för din dotter eller normbrytande son att förminskas och underordnas och den smärtan ska du tyvärr leva med under resten av ditt liv. Se den som en tillgång, din medkänsla är det bränsle du behöver för att orka kämpa för ett jämlikare samhälle. (När du känner dig redo att avancera, fundera över makt i flera dimensioner än kön. Är du vit? Heterosexuell? Har du en funktionalitet som motsvarar normen mm.) Kom ihåg, att du ser en struktur betyder inte att du plötsligt är fri från den.
 3. Förvänta dig inte hyllningar och applåder och ta inte äran för det arbete många feminister har kämpat för under många års motvind. Lyssna, läs, reflektera, diskutera, lär och förändra ditt eget agerande. Sätt ditt bekräftelsebehov och din vilja att bli sedd som en schysst snubbe åt sidan och fokusera på att förändra samhället snarare än att få applåder. Gå in i samtal med syftet att verkligen lära dig något nytt snarare än att övertyga andra.
 4. Tillägg: Släng dig inte med begrepp som “radikalfeminism” innan du vet vad det betyder. Det är fritt fram att kritisera såväl radikalfeminism som andra feministiska riktningar men läs på först och framför allt, använd inte radikalfeminist som ett skällsord när du inte får medhåll. Läs på om radikalfeminismens grundläggande antaganden och historiska kontext innan du kritiserar.
Advertisements

4 thoughts on “Till dig som är cisman och nyuppvaknad feminist

 1. Jag är så glad för att internet finns av anledningar som dina ord och andra feministers och att jag på det viset kan ta del av dem, som jag annars inte skulle kunna. Så ledsen och trött på att internet finns av så många fler anledningar, dessvärre. Tack i alla fall, i tröttheten.

  Like

  1. Jag såg att du har skrivit en liknande guide. Tänk om Lamotte m fl faktiskt skulle kunna lyssna på oss? Jag blir också glad av alla välformulerade feministiska ord men samtidigt så himla trött på att strukturerna reproduceras, gång på gång.

   Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s