Till handläggare på Försäkringskassan

Du som jobbar som handläggare på Försäkringskassa, det här till dig. Efter att ha läst om Malins upplevelse så tror jag att vi behöver talas vid.

Jag tror inte att ditt jobb är lätt och jag vet att du är begränsad av många och krångliga regler. Många gånger anstränger du dig antagligen mer än vad du borde för din egen hälsas skull för att hjälpa andra som är sjuka. Jag tror inte att din tillvaro är lätt men jag vill ändå be dig om en sak.

Du har andra människors liv i dina händer. Inte som en läkare som ska laga ett trasigt hjärta men som en del i ett maskineri som kan hjälpa sjuka människor att må bättre eller stjälpa oss djupare ner i ohälsan. Ja, du läste rätt. Ditt agerande kan göra sjuka människor sjukare. När du inte tar in alla fakta i en sjuk människas situation och tvingar personen till utredningar som redan har gjorts eller till möten som egentligen inte ger någonting så gör du oss sjukare. Den som pga sin sjukdom knappt orkar sitta upp blir sjukare av att tvingas till ett möte som egentligen kunde ha genomförts över telefon.

När du inte läser mailen med uppdateringar som personen har skickat till dig utan tvingar den sjuka att under press berätta allting så gör du personen sjukare. För den som har svårt med minnet och koncentrationen är det som att springa ett maratonlopp att på en timme rabbla allt som har hänt med alla turer i vården. Hade du läst dina mail och bara ställt kompletterande frågor hade du i stället bidragit till rehabilitering.

Du gör andra människor sjukare när du med din okunskap sätter skräck i den som redan är existentiellt hotad. När den lilla ork som finns inte får gå till ordinerad egenvård utan i stället ska gå till att gång på gång förklara för dig hur de olika diagnoserna och symtomen hänger ihop, utan att du lyssnar. Om den som är kroniskt sjuk med en komplex problembild inte har kunnat bli hjälpt i vården – vad får dig att tro att du magiskt ska kunna lösa hela situationen?

Jag ber dig, handläggare för långtidssjukskrivna på Försäkringskassan, att läsa på noggrant innan du yttrar dig om en sjuk persons sjukdoms- och symtombild. Innan du bestämmer dig för hur du ska kunna laga en människa som är sjuk på ett sätt som vården har svårt att behandla – ta några djupa andetag och fundera på personens berättelse. Läs igenom alla utlåtanden om alla diagnoser och besvär, läs igenom personens berättelse en gång till. Ta några djupa andetag till medan du hanterar din egen ångest för att inte enkelt kunna fixa och bidra till snyggare statistik.

Till alla handläggare runt om i landet som är riktigt kompetenta och duktiga på att se komplexiteten i vissa människors hälsoproblem: tack! Ni bidrar till riktig rehabilitering.

Advertisements

4 thoughts on “Till handläggare på Försäkringskassan

    1. Det var så lite så. Jag tror att det är viktigt att vi, den berörda gruppen, att våra perspektiv och upplevelser kommer fram. Att det i de politiska samtalen blir synligt hur dagens rehabiliteringskedja ibland stjälper.

      Kram!

      Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s