Vårdplanering och patientdelaktighet

Birgitta Stiefler skrev på Dagens medicin för ett par dagar sedan om den klassiska ronden på sjukhusen. Stiefler menar att den tidigare ronden där hela personalteamet gick runt till patienterna hade vissa fördelar då hela personalteamet och patienten samlades och alla fick höra samma sak. Samtidigt hörs röster om att den traditionella ronden är besvärlig ur vissa perspektiv, t ex finns det starka skäl att ifrågasätta hur man värnar om patienters integritet när ronder sker med flera patienter i ett och samma rum. Läkaresällskapets etikdelegation har nyligen haft en workshop för att diskutera andra metoder och då bl a lyft fram Höglandssjukhuset i Eksjö där det är patienten som går till ett enskilt rum för att möta ett vårdteam med olika kompetenser. Mötet mellan patienten och vårdpersonalen är viktigt och jag är därför glad att den här diskussionen förs men det räcker inte att se över ronden för inneliggande patienter.

Medan Steifler framför allt diskuterar ronden för inneliggande patienter skulle jag vilja belysa problemen med vårdplanering, informationsöverföring och patientdelaktighet för patienter som inte är inlagda men utreds och/eller vårdas på specialistmottagningar. Den specialistmottagning jag har haft kontakt med under det senaste året tillämpar teamrond en förmiddag i veckan. Efter det hör någon i personalen av sig angående de frågor jag som patient behöver återkoppling i. Jag har varit i kontakt med två olika team och aldrig träffat hela teamet på en gång utan träffat en person i taget. I mitt fall har det fungerat relativt dåligt eftersom jag inte har fått någon samlad bild av deras uppfattning om min situation. Många gånger verkar t ex läkaren och sjukgymnasten ha lite olika uppfattningar och jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Dessutom har det hänt flera gånger att jag t ex träffar läkaren en tisdag och läkaren och jag gör en överenskommelse om något. Tyvärr är det inte rond förrän på fredagen så när jag talas vid med sköterskan dagen efter mitt läkarbesök är hon inte uppdaterad och menar då att så som jag säger kan vi inte göra, trots att läkaren har sagt det till mig. När det många telefonsamtal, tårar och energidränage senare är utrett är det ingen som ens ber om ursäkt utan man konstaterar i bästa fall att det har blivit en miss i kommunikationen, i värsta fall reds det aldrig ut och överenskommelsen hålls inte.

Det är förstås omöjligt att vara en aktiv, delaktig part i min vård när vårdmottagningen har den här typen av rutiner. Att det inte går att nå läkaren underlättar  inte i sådana här situationer och som patient frågar jag mig ofta om det är jag som kräver för mycket. Jag tar några djupa andetag och inser att nej, jag har rätt att ses som en kompetent aktör! Det är vården som behöver hitta bättre rutiner för planering, informationsöverföring och delaktighet. Även för patienter som inte är inlagda på sjukhus.

Advertisements

6 thoughts on “Vårdplanering och patientdelaktighet

 1. Hej! Tack för ditt perspektiv. Jag håller på med avhandling där fokus just nu är en studie om utveckling av ronden, på medicinkliniken Kungälvs sjukhus. Kliniken själva har gjort en liten film om hur det går till om du är intresserad.

  Med vänlig hälsning fredrik bååthe

  Like

 2. Hej! Jag såg att du relaterat till en text jag skrivit på Dagens Medicin. Det hade varit trevligt om du meddelat mig. Det var ju bra att jag skrev något som du kände låg nära dig. Jag har också i en annan krönika skrivit om vårdplaneringen och dess problematik. Jag kan skicka den texten till dig om du skulle vilja läsa den. Trevlig helg. Hälsningar Birgitta Stiefler

  Like

  1. Hej Birgitta! Jag ber om ursäkt för att jag inte meddelade dig. Det var dock inte så lätt eftersom jag inte hittade dig på twitter och på Dagens medicin får jag inte kommentera (jag har försökt tidigare men kommentaren plockades bort med just motiveringen att DM inte tillåter kommentarer ur patientperspketiv). Du får hemskt gärna skicka mig din andra text om vårdplanering på patientperspektiv@gmail.com. Jag kommer inte att läsa den just nu för min hälsa är för dålig för det men ser fram emot att läsa den senare när jag förhoppningsvis mår lite bättre igen. Trevlig helg till dig med!

   Like

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s