Mamma ska lida?

Annika Leone blir påhoppad i sin blogg för att hon inte ammar. Dessutom har hon haft mage att be om råd angående någonting som kan avlasta en väldigt ond arm. Kommentaren hon har fått lyder

Vet ej varför du inte ammar, men har förstått att detta skulle vara bäst för barnet. Om man inte kan amma (vilket är en relativ tanke då man till och med kan amma ett adoptivbarn) är det ändå viktigare att vara nära sitt barn vid matning… enligt de som kan/vet. Trots detta söker du nu efter en ställning så du slipper hålla i flaskan när ditt barn äter… gissar då på att du kanske inte ens håller i ditt barn vid matningen. Jobbigt att ha barn du!

Jag gapar. Ja, det finns positiva aspekter av amning men det finns positiva aspekter av flaskmatning också. Fysisk närhet är viktigt för barn vilket även flaskmatning ger goda möjligheter till. I det aktuella fallet handlar det inte om att barnet alltid ska placeras på rejält avstånd och få dricka ur flaskan för sig själv, utan om extra stöttning under nattmatningarna då föräldern hamnar i en ergonomiskt orimlig situation som gör att hon har fått problem med smärta i armen.

Det som stör mig med kommentaren är inte bara att den är elak och bygger på en del felaktigheter utan också att den totalt underkänner vikten av en mammas hälsa. Jag förstår inte hur människor oreflekterat struntar fullständigt i att en mamma också ska få må bra. För ja, av någon anledning ser jag oftare kommenterar om att mammor förväntas offra sin hälsa än att pappor förväntas göra det. Visst behöver barnets behov sättas först men varför är det fel att försöka se till att både barns och föräldrars behov tillgodoses? Varför är det så viktigt för vissa att mammor ska lida?

 

Advertisements

Lämna gärna en kommentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s